Boris Drenški


proizvođač zagorskog vinskog «slatkiša»

Boris Drenški, vlasnik tvrtke Bodren d.o.o., bavi se proizvodnjom rijetkih predikatnih vina. Na dva hektara ima zasađeno 7000 trsova sivog i bijelog pinota, chardonneya, rajnskog rizlinga i traminca.
Bodren d.o.o.
Vlasnik: Boris Drenški
Adresa: Rusnica 64, 49231 Hum Na Sutli
Kontakt: 098/378-688
Prodaja - vinoteke:
OLEO ENO, Republike Austrije 35, Zagreb i VRUTAK, Vodovodna 20a, Zagreb
........................................................................................................................................................................................................................................................................

Prošle godine u Londonu tvrtka je primila dvije zlatne Decanterove medalje i to za rajnski rizling i chardonnay ledeno vino, te niz drugih priznanja, čime je Boris postao jedan od najnagrađivanijih hrvatskih vinara s prestižnom robnom markom. Svojim vrsnim vinima odlučno razbija uvriježeni stereotip o zagorskom kiselišu, o čemu najbolje svjedoči vodeća hrvatska sommelierka Danijela Kramarić, koja je Bodrenov Sivi pinot izborna berba 2003 opisala u tjedniku Globus (siječanj 2007.), u članku pod znakovitim naslovom "Zagorski slatkiš": Ovaj je Sivi pinot stilski točno na pola puta između zarazne lepršavosti Muškata i mediteranske uljnatosti Prošeka.

Idealan uz kreamste, ali ne preslatke kolače, bez čokolade ili oraha, gusju jetru ili slatkastu gorgonzolu. Sjajno je zlatnožute boje, s utkanim nijansama starog zlata. Kako sivom pinotu i dolikuje. Uljnat je i gust, a na čaši ostavlja gusti trag. Bouquet mu je jako zanimljiv. Na nosu nije preintenzivan, ali je jako postojan, nije predubok, ali je fino iznijansiran i kompaktan…..U ustima je sladak, uljnato gust, oblo sočan i kompaktan, i pritom iznimno dobro uravnotežen. Određen je slatkoćom, ali lišen svake težine, ljepljivosti ili - ne daj Bože - dosade. A samo najfinije predstavnike ovog stila krasi krajnje jednostavna odlika: da jedan gutljaj redovito vuče drugi gutljaj!

Vina se pune u bočice od 2,5, 3,75 i 5 dcl. Posebni je doživljaj zimska ledena berba na -15 stupnjava C. U tijeku je izgradnja vinskog podruma, a tvrtka je uvrštena u županijske vinske ceste.