«Briljant kristal»

U staklo-brusačkoj radionici Stjepana Košanskog može se vidjeti i doživjeti brušenje predmeta od kristalnog stakla, koji predstavljaju paletu ekskluzivnih unikatnih poklona ili predmeta za dnevnu upotrebu: čaša, vrčeva, boca, vaza, zdjela ... Ova radionica vrši uslugu graviranja grbova, logotipova te raznih natpisa po želji kupaca.
Briljant kristal
vl. Stjepan Košanski
Zalug 21, 49231 Hum na Sutli
Tel./Faks: 049/340-754
Mob: 098/988-1905
E-pošta: skosansk@inet.hr
........................................................................................................................................................................................................................................................................
Pri ručnom brušenju staklobrusač objema rukama pritišće stakleni predmet na brus, pazeći pritom da na brus prisloni točno određeni dio staklenog predmeta koji prema nacrtu želi brusiti.
Staklobrusač pri brušenju rabi različite vrste i veličine brusova, točilo, uređaj za bušenje rupa. Brus se pokreće i vrti na nožni ili strojni pogon. Da se trenjem staklo ne bi pregrijalo i puklo, niz brus neprestano curi voda koja ga hladi, ali se istodobno slijeva i niz ruke staklobrusača koje su uglavnom mokre do lakata.
Mutno (mat) staklo dobiva se prskanjem površine stakla kremenim pijeskom.
Iskusne ruke brusača daju proizvodima od stakla plemenitost koju stroj ne može. Zadivljuju svijet svojim visokim umijećem ručnog brušenja, od razigranih čipki i cvjetova do čistih linija modernog dizajna.