Medeni fraklec

Staklarska tradicija nezaobilazni je dio humskog kraja, a stakleni suvenir "Medeni fraklec" najprirodniji je odabir svakog posjetitelja Huma na Sutli. Fraklec je u prošlosti bio zaštitni znak gostinjaca, krčmi, gostionica ... te nas svojim oblikom vraća u duh prošlosti i budi romantičarske osjećaje vezane uz posjete tadašnjim ugostiteljskim objektima. Danas se fraklec može pronaći samo u rijetkim domaćinstvima i seosko-turističkim gospodarstvima, kao dio autohtone dobrodošlice. U drugim krajevima Hrvatske fraklec se još naziva "čokanjčić", "čukanjčić" i sl.

"Medeni fraklec" punjen je domaćom medovačom i voćnim rakijama. Na ovaj način želimo sačuvati dio tradicije i povijesti, ne samo našeg kraja nego i cijele Hrvatske.

Fraklec je proizveden u manufakturno-staklarskoj radionici Bojana Podhraškog iz Brezna Gornjeg (Hum na Sutli) na tradicijski način - puhanjem stakla. Puhanje stakla još jedino u cijeloj Hrvatskoj prakticira se u ovoj maloj staklo-puhačkoj radionici, te svaki fraklec predstavlja mali umjetnički unikat. "Medeni fraklec" može se nabaviti po cijeni od 20,00 kuna, u Turističkoj zajednici i na punktovima «Staklarskog puta».

Suvenir je izrađen uz potporu
Ministarstva turizma RH
kao i «Staklarski put».