Antička staklena nit Zadar - Hum na Sutli

Adresa: Poljana Zemaljskog odbora 1
Tel: +385 (0)23 363 833
Tel: +385 (0)23 363 830
Fax: +385 (0)23 363 834

Radno vrijeme:
PON - NED: 9:00 - 21:00 h

Ulaznice:
- odrasli: 30 kuna,
- grupna cijena: 20 kuna (5+ osoba),
- studenti i učenici: 10 kuna,
- umirovljenici: besplatno

U svibnju godine 2009. u obnovljenoj palači Cosmacendi na Muraju u Zadru otvoren je Muzej antičkog stakla. Sadržava preko 4000 staklenih predmeta iz perioda od 1. do 5. stoljeća, odnosno od razdoblja ranog Rimskog Carstva pa do kasne antike, sa šireg zadarskog područja i iz cijele Hrvatske, te predstavlja središnju točku za izučavanje antičkog stakla. U sklopu muzeja otvorena je specijalizirana knjižnica, kongresna dvorana, radionica za puhanje stakla i suvenirnica gdje se po povoljnim cijenama mogu kupiti replike antičkog stakla.

........................................................................................................................................................................................................................................................................

Turističku prezentaciju puhanja stakla provodi Bojan Podhraški, dok se replike antičkog stakla ručno izrađuju u njegovoj jedinoj preostaloj tradicionalnoj staklarskoj radionici u Hrvatskoj, u Humu na Sutli. Svaka replika antičkog stakla je unikat.

Hrvatska turistička zajednica 2008. godine, u kategoriji suvenira, dodijelila je nagradu Plavi cvijet replici antičkog stakla Muzeja antičkog stakla, dok je 2007. godine isti suvenir dobio nagradu Nasmiješeno sunce za najkreativniji i najbolji zadarski suvenir, koju dodijeljuju Poglavarstvo Grada Zadra, Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica Grada Zadra i Udruženje obrtnika Zadar.